Lapsi on lapsi meillä ja muualla. Myös raskaana oleva.

 

Populisteilla on uusi ratsu. Turvapaikanhakijoiden lapsivaimot. Maahanmuuttokriittiset ovat kilpaa huutamassa paremmuuttaan tuomitsemalla lapsivaimot ja kohisemalla heidän maahantulostaan. Mutta onko joku joskus kannattanut lapsiavioliittoja tai pakkoavioliittoja? Käsi ylös? En ole kuullut. Sitä paitsi Suomessa on keinot puuttua ilmiöön, toisin kuin ilmeisesti Alankomaissa jonka ymmällään olosta kohu lähti. Lapsi on lapsi myös rajan takana, mieluummin huolehtisin alaikäisen äidin turvaan ja lastensuojelun piiriin kuin jättäisin rajan taakse.

 

On helppo nousta muiden yläpuolelle kantamalla huolta vieraan kulttuurin ilmiön rantautumisesta meille. Meillähän ei alaikäiset avioidu. Eihän? Ja vaikka avioituisi niin ei ainakaan pakosta. Vai onko meillä ehkä sittenkin syytä mennä itseemme?

 

Lapsiasiainvaltuutettu on vaatinut muutosta lakiin joka edelleen sallii alaikäisten avioliitot HS 24.7.2015 ja HS 9.12.2014. Suomessa eurooppalaisittain poikkeuksellisesti erityisluvalla avioitumisele ei ole alaikärajaa lainkaan. Syynä Suomen lapsiliittoihin on usein uskonnollinen vakaumus ja teiniraskaudet. Lapsi ei ole valmis avioliittoon vaikka raskaaksi olisi tullutkin, eikä laissa ole mitään mikä varmistaisi että tahto on todella lasten eikä lasten vanhempien. Häpeällä ja hylkäämisellä kiristäminen on painostusta.

 

Siitä huolimatta että kukaan ei lapsiavioliittoja avoimesti kannata, niistä taitaa suurin osa olla ihan laillisia supisuomalaisia. Eiköhän siivota oma pesä ensin ja muuteta lainsäädäntöä niin ettemme itse enää mahdollista lapsiavioliittoja YK:n päätöslauselman mukaisesti.

 

Onneksemme Suomessa kuitenkin laki on kaikille sama, eikä Rikoslaki tee poikkeusta lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja suojaikärajan rikkomiselle avioliitonkaan kohdalla, vaikka mikä jumala olisi liiton siunannut. Turvapaikanhakijoiden lapsivaimot kuuluvat lastensuojelulain piiriin Laki lastensuojelusta ja heihin kajoaminen rikoslain piiriin. Voimme siis luottaa siihen että mikäli turvapaikanhakijoiden joukossa lapsivaimoja on, voimme antaa heille turvan.

 

Pakkoavioliittoja ja lapsiavioliittoja vastaan voidaan taistella vain auttamalla, viemällä koulutusta tytöille yhteiskuntiin joissa se ei ole vielä mahdollista. Tasa-arvoistamalla aidosti yhteiskuntaa niin meillä kuin muualla.