Luopuuko Salpaus nollasopimuksista?

Valtuusto sai 13.11. kokouksessa vasauksen aloitteeseen jossa Vasemmistoliiton ryhmä vaati nollasopimuskäytäntöjen lopettamista kaupunkikonsernissa. Vastaus löytyy valtuuston esityslistalta/pöytäkirjasta. Vastaus alkaa:

Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymässä ei käytetä

tarvittaessa työhön kutsuttavia työsopimuksia tai

virkamääräyksiä, eli niin sanottuja nollatuntisopimuksia.”

Koulutuskeskus Salpaus vastaa nyt vähän höpöjä. salpauksen käyttämiä sopimuksia ei ole aloitteessa sotkettu nollasopimuksiin,kuten vastaus väittää.

Nollatuntisopimuslaisia eivät suinkaan ole vain tarvittaessa töihin kutsuttavat, vaan juuri vastauksessa mainitut määräaikaiset ja sivutoimiset, joille ei virkamääräyksessä ole kirjattu minimituntimäärää, vaan nollasta johonkin opetusvelvollisuus.

Nollatuntisopimus vie työntekijältä kaiken työsuhdeturvan. Kun sopimus ei turvaa mitään, ei epäkohtiinkaan työpaikala voi puuttua. Sinua ei tarvitse irtisanoa, riittää kun lukujärjestyksesi on seuraavalla viikolla tai viimeistään seuraavassa jaksossa tyhjä.

Näin Salpaus myös toimii. Toimin itse aikanaan Salpauksessa pätevänä opettajana kahdeksan vuotta nollasopimuksella ja enimmäkseen sivutoimisena, enkä todellakaan vapaaehtoisesti, enkä ainoana.

Kun rakastat työtäsi nuorten kanssa, pidät alaasi tärkeänä, ja elätät perhettäsi ja samalla pelkäät ettei seuraavassa jaksossa ole tunteja, otat vastaan vaikka 45 opetustuntia viikossa kun pomo pyytää, joustat kunnes katkeat. Et voi kieltäytyä edes aineesta johon et olisi pätevä, sinut korvataan kyllä.

Pelko aiheuttaa tehottomuutta ja mahdollistaa myös vallan ja resurssien väärinkäytön.

Kaltaisiani lähes kymmenvuotisia vastentahtoisia itsensä loppuunpolttaneita sivutoimisia nollasopimusalpauslaisia riittää kymmenittäin.

Itse tiesin aikanaan, ettei paluuta rakastamaani työhön ole, kun kerroin esimieheni esimiehelle räikeistä epäkohdista. Epäkohdista, jotka vaaransivat niin nuorten turvallisuuden kuin opetuksenkin ja kulutti koulutuksen varoja kankkulankaivoon.

Tämä yhtenä esimerkkinä siitä, mitä tapahtuu julkisessa organisaatiossa, kun sitä johdetaan pelolla. Kun ammattilaisten työsuhteet ovat sellaisia ettei kukaan uskalla puuttua epäkohtiin ja kun puuttuu, ei tarvitse laitonta irtisanomista. Paperilla ja todellisuudella on välillä iso ero.

Toivottavasti kun Salpaus nyt tietää käyttävänsä faktisesti nollasopimuksia se myös lupauksen mukaisesti jatkossa on niitä käyttämättä. Kaikki sopimukset jotka eivät perustu työntekijän tahtoon ja työajan alaraja on määrittämättä ovat nollatuntisopimuksia ja nollassa on sellaisen työyhteisön ilmapiirikin joka nollasopimuksia