Äitiyslaki ja translaki korjattava heti!

Suomessa voimassa oleva laki sukupuolen juridista vaihtamista määrittävä translaki ja äitiyslaki, joka sisältäisi säännökset äitiyden vahvistamisesta silloin kun naispari on hankkinut lapsen hedelmöityshoidolla, vaativat pikaista korjausta.

 

Suomi on saanut moitteita ihmisoikeusloukkauksista joita syntyy sukupuolen virallistamisen ja lääketieteellisen korjaamisen kytkemisestä toisiinsa. Nykyinen laki vaatii pitkää lääketieteellistä selvitystä ja lisääntymiskyvyttömyyttä, käytännössä pakkosterilisaatiota henkilölle, joka haluaa virallistaa sukupuoli-identiteettinsä mukaisen sukupuolensa. Lisäksi laki pakottaa muuttamaan avioliiton rekisteröidyksi parisuhteeksi.

 

Hallitus jätti esittämättä äitiyslakia, joka olisi turvannut naisparin hedelmöityshoidolla syntyvän yhteisen lapsen oikeudet heti syntymähetkestä alkaen. Nyt lapsi saa oikeudet vanhempaansa vasta raskaan sisäisen adoption jälkeen. Ennen adoption vahvistusta perhe on virallisesti yksinhuoltajaperhe. Mikäli biologiselle vanhemmalle tapahtuisi jotakin ei toista äitiä katsota vanhemmaksi, eikä erotilanteessa ole oikeutettu taloudelliseen turvaan tai tapaamisoikeuteen.

 

Adoptioprosessi syö turhaan perheen ja yhteiskunnan resursseja ja asettaa sateenkaariperheet eriarvoiseen asemaan. On  täysin lapsen edun vastaista että kahden äidin tai isän perheessä kasvanut lapsi menettää pahimmillaan molemmat vanhempansa, mikäli biologiselle vanhemmalla sattuu jotakin. Vain koska laki on typerä murheen kohtaamaa lasta rangaistaan.

 

Muutoinkin heteronormatiivisessa yhteiskunnassamme arkipäiväisissä toimissa ja keskusteluissa tullaan helposti toiseuttaneeksi sateenkaariperheiden lapsia ja ei-heteroseksuaalisia nuoria. Etenkin kasvatustyön tekijöiden pitäisi ymmärtää huomioida perheiden ja sukupuoli- ja seksuaali-identiteettien moninaisuus.