Kahvirahaa eläkeläisille?

Leikkaus- ja säästölistoista huolimatta vaalien huumassa on lupailtu kymmenen euron korotusta takuueläkkeeseen. Korotuksella saisi pari pakettia kahvia. Hyvä kahvi onkin niitä harvoja iloja, mistä köyhä ei tingi. Taannoin pitkään mainostetun ”eläkeuudistuksen” jälkeen muuan mummo sai päätöksen, jossa luvattiin hänelle euron korotus eläkkeeseen.  Suivaantunut mummo teippasi kolikon kiinni päätökseen ja lähetti sen takaisin saatteella: ”Pitäkää  hyvänänne”.  Oikeasti pienituloiset eläkeläiset tarvitsevat todellisia korotuksia eikä mitään kosmetiikkaa. Korotuksen suuruus kertoo todellisuuden tajun puutteesta päättäjillä.

Leikkauslistoja laativat ekonomistit tuijottavat yritysmaailman lyhyen tähtäimen etuja eivätkä edes halua katsoa nenäänsä pitemmälle. Pienituloisille annetut korotukset palaisivat kulutuksen kasvuna nopeasti kiertoon takaisin. Lisäksi ne tukisivat vanhusten pidempää selviytymistä kotona hyväkuntoisina, mikä vähentäisi puolestaan hoitokustannuksia. Muutama vuosi sitten SATA-komitea yritti tosissaan korjata tilannetta, mutta Osmo Soininvaaran mukaan järkevätkin uudistukset kaatuivat kokoomuksen ja ay-eliitin vastahankaan.

Samaan aikaan yhteiskunnassamme elää ja vaikuttaa eläkeläisiä, joiden kuukausiseläkkeet ovat takuueläkkeeseen verrattuna yli viisikymmentäkertaisia.  Näin runsaskätisesti palkittujen, enimmäkseen miesten, palvelukset yhteiskunnalle lienevät korvaamattomia verrattuna tavalliseen työuran tehneeseen eläkeläiseen, jonka keskimääräinen kokonaiseläke 2014 oli miehillä 1760€, naisilla 1376€? takuueläkeläinenhän pärjää 746,57 eurolla kuussa. Ylisuuret eläkkeet johtuvat siitä, että lakisääteisessä eläkejärjestelmässämme ei ole eläkekattoa kuten monissa muissa Euroopan maissa.

Eläkekatossa ei kokonaiseläkemenojen kannalta ole kyse isosta asiasta. Kysymys on nimenomaan moraalista ja oikeudenmukaisuudesta. Eivät jo työssäoloaikana huomattavia bonuksia, palkkoja ja muita etuisuuksia nauttineet tarvitse eläkkeelle siirtyessään ylisuuria etuuksia. Ne vain siirtävät epäoikeudenmukaisuutta perintönä seuraaville polville. Takuueläkkeiden varassa nykyisin elävät vanhukset ovat pienten tulojensa varassa onnistuneet kasvattamaan yhteiskunnalle ison joukon veronmaksajia. Onko heidän panoksensa yhteiskunnalle todella näin paljon vähäarvoisempi?